Blurb I. - saját könyv bárkinek

Régóta nézem milyen lehetőségek vannak saját könyv kiadására. A tradicionális könyvkiadás nem olcsó mulatság. A nyomdai eljárásokat nem kis példányszámra találták ki. A klasszikus offset, mélynyomó, magasnyomó eljárások ezres példányszámtól gazdaságosak. Ezen ellenérvek a 21. század elejére eltűnni látszanak. A digitális offset nyomógépek megjelenésével kis példányszámban is lehet gazdaságosan 4+4 színnel nyomni. Ez a technika. A könyvkiadás másik problémája az értékesítés, ISBN szám igénylés, kiadó keresés és egyéb adminisztrációs problémák, illetve a könyv előkészítéshez szükséges tudás, tapasztalat. (sajnos egyre kevésbé van szükség kiadványszerkesztőre, nyomdai előkészítőre, nyomdászra, ctp-sre - továbbiakban látni fogjuk miért)
Ezeket a problémákat oldotta meg egy csapásra a san franciscoi székhelyű Blurb. (több más ilyen cég is van) A Blurb egy könyvnyomtatást kínáló weboldallal rendelkezik, ahol egy ügyes(?) segédprogrammal megszerkesztheti az ügyfél a könyvét, kiválaszthatja a méretet (7 méret), a papír fajtát, a kötést, a borítót és végül megrendelheti a könyvet. A kész termék nagyjából 2 hét alatt Magyarországra is ér. Az ár oldalszámtól, mérettől, minőségtől függően változik, nagyjából 3000-30000 Ft közöttire számíthatunk.
Lehetőség van magán az oldalon a szerkesztésére (itt dobjuk sutba a több évszázados szakmákat :( ), vagy gépre letölthető programmal. Illetve - ami magam fajtának kedvez - "pdf to book" lehetőséget választva, a kedvenc kiadványszerkesztő/tördelő programunkkal is elkészíthetjük a könyvet. Elsősorban az InDesign-t támogatja az oldal, template-et és pdf írási beállítást is ehhez nyújt. (magam is ID felhasználó vagyok, elsősorban az Adobe integráció miatt.)
5 féle papír, 4 fajta kötés/borító megoldás közül választhatunk. Úgynevezett swatch kitet megrendelve megtekinthetjük a választékot. Ezt a kis csomagot pár dollárért, 0(!) szállítási költéségért küldik el nekünk. Érdemes megnézni, mielőtt rendelünk bármit is.
A könyvvel meg is vagyunk, de itt nem ér véget a történet. A könyv egy webáruházba kerül. Ezután bármikor újra rendelhetjük a könyvet, akár más papírra, más kötéssel. Sőt a könyv mások számára is megvásárolható. A "profitot" mi magunk állíthatjuk be. Így amikor a mások a világ bármely tájáról megveszik a mi könyvünket, már kapjuk is érte a beállított összeget. Ez mondjuk 15-18 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. Nincs nagy példányszám, nincs könyvkiadás mizéria. Természetesen a könyvkiadás eme formájának is van hátránya. Formai megkötés, magas ár, nehezebben követhető minőség. A nyomatok minősége megfelelő, ez már a swatch kitből is jól látható. Megközelíti a Taschen kiadványokat, illetve egyéb művészeti könyvek minőségi szintjét. Én elsősorban a fotókat ellenőriztem, de a szöveg élesség is megfelelő. Természetesen drágább papíron jobb minőséget kapunk.

Folytatás következik!

ui.:
a szolgáltatás nem összekeverendő a cewe fotó könyvvel és a klasszikus (esküvői) fotókönyvvel ("matted" vagy "digital flush mount", "lay flat"=síkba nyitható, fotópapírra levilágított, kézzel kasírozott, kötött könyv alakú remekmű). Előbbi minősége szerintem nem megfelelő, az utóbbi pedig más szint árban, minőségben, felhasználásban is. Ez további posztok témája lehet/lesz.:)

No Response to "Blurb I. - saját könyv bárkinek"

Megjegyzés küldése