Genius of Photography - How photography has changed lives


Egy könyv címe ez. Szerzője: Garry Badger. Mondhatnám, hogy ez az egyik kedvenc könyvem. Egyszerre album, fotótörténeti összefoglaló és fotóesztétikai munka, kiegészítő kiadvány egy filmhez. Ez utóbbi révén jutottam el a könyvhöz. Tanulmányaim során Lévai Jenő fotótechnika/fotótörténet tanárom - amit ez úton is köszönök neki - mutatott egy sorozatot. BBC által sugározott és készített sorozat volt ez. 6 részben 300 percen át a fotográfiáról a kezdektől napjainkig. Minden rész más és más területtel foglalkozik, sorrendben: Az "Árnyékok rögzítése", "Dokumentumok művészeknek", "Jó időben, jó helyen", "Papír filmek", "Egy család vagyunk", "Képítélet". Számomra minden rész nagyon nagy élmény, igazi óriások munkáit láthatjuk, jó részüket hallhatjuk vagy láthatjuk munka közben. A teljesség igénye nélkül: Diane Arbus, Edward Steichen, Edward Weston, Jacques-Henri Lartigue, Ansel Adams, Andreas Gursky, Gregory Crewdson, Nadar, Robert Capa, Nan Goldin, Robert Adams és még számos alkotó látható, hallható a filmekben.

Az utolsó rész fotó, mint műtárgy témakörrel foglalkozik, amely külön kuriózum, a fotográfia mozgóképes bemutatásának egyáltalán nem széles palettáján. (ez egy külön írást érdemlő történet, hogy a fotó, vajon miért van ennyire háttérben a televiziós műsorok között, fotó filmes megjelenése is ritka...) A filmsorozat megtekintése óriási inspirációs tartalékkal rendelkezik, így minden fotóval, fényképezéssel foglalkozó művésznek, profinak, amatőrnek, műkedvelőnek erősen ajánlott a mű beszerzése. A Mai Manóban székelő Pécsi József Szakkönyvtárban DVD formátumban megtalálható, a filmsorozat magyar szinkronnal rendelkezik. Ezenfelül az Amazon.co.uk-ról is beszerezhető.


Ennyit a filmről, lévén egy könyvről kezdtem az irományt. A filmsorozat kiegészítője vagy a könyv kiegészítője a sorozat, kinek ahogy tetszik. A könyv tartalmazza, a filmsorozatban bemutatott, megszólaltatott művészeket. Alapvető élterjzi adataik mellett, fotóművészetben betöltött szerepüket találhatjuk meg. Ezen felül időrendiséget felborítva, érdekesen és szerintem nagyon jó meglátással veti össze a múlt nagyjait, a kortárs, modern fotográfia művekkel. Pl.: Gustav Oehme - Three Girls (1843) és Rineke Dijkstra - Kolobrzeg (1992) gyermek ábrázolásának összehasonlítása.
A könyv és filmsorozat tökéletes egészet alkot. A könyv néhol, teljes egészében hozza a filmben elhangzó kommentárt.
A könyv nagy alakú, kitűnő nyomtatási minőségű, kemény táblás. A képek minősége elsőrangú, már majdnem album minőségű. Megközelíti az Ansel Adams albumok szintjét. Az én példányom a Mai Manó könyvesboltjából származik. Minőségét és "hasznosságát" tekintve kivételesen olcsó könyv a maga 10ezer forint körüli árával. Valószínűleg nagyon sok példánya nincsen az országban. Az Amazon-ról ez is elérhető vagy a Mai Manó könyvesbolt ISBN szám alapján beszerzi nagyon kedvező áron. Így jutottam hozzá egyéb más fotográfiai kiadványhoz is.
A könyv természetesen angol nyelvű. Elgondolkodtató, hogy fotóval kapcsolatos könyvek magyar nyelven alig vásárolhatóak idehaza, amik vannak, azok technikával foglalkozó, kezdőknek szoló kiadványok. Az ilyen kiadványok, mint a Genius of Photography megérdemelnének magyar fordítást, főleg, hogy nem egy magyar vonatkozású alkotó szerepel benne. Természetesen tisztelet a kivételnek, többek között a Kecskeméti Fotómúzeumnak, hogy magyar nyelven szép számmal jelentettek meg magyar fényképészekről sorozatot. (és még remélem fognak is) Igazából az angol neves kiadványok magyar nyelven való megjelenésének hiánya miatt sajnálkozom. Fotókritikai, fotótörténeti, professzionális technikával foglalkozó könyvek elvétve találhatóak csak. Biztos nincs rá kereslet...diákok, profik, műkedvelők és még folytathatnám.
Persze van azért könyv magyarul, ilyen  Steve Yates: A tér költészete - fotókritikai antológiája, amiről a későbbiekben írok. Bár fotóval foglalkozóknak bemutatni nem szükséges, hiszen alapműről van szó. Vagy nem?

2 Response to Genius of Photography - How photography has changed lives

4/11/2011 05:52:00 du.

nice! thanks for sharing

4/11/2011 09:46:00 du.

lovely!

Megjegyzés küldése